null Leevi-lehmän kohtalokas poikimahalvaus

Blogi – Jäsenyys

Leevi-lehmän kohtalokas poikimahalvaus

22.2.2021

YleRadio Suomessa oli viime syksynä kaksi teemailtaa lehmistä. Lähetin sinne oheisen tarinan mutta esille se ei tainnut tulla. Jottei pieni tarinan kirjoittamisen vaivannäköni menisi kokonaan hukkaan, niin päätin julkaista oman lehmätarinani  täällä.

Olkaa hyvä

Kuvan eläimet eivät liity tapaukseen
Kuvan eläimet eivät liity tapaukseen

Olin 80-luvulla innokas maatalousopiskelija ja siihen aikaan oli tapana pelata kaikki liikenevät vapaa-ajat lentopalloa. Olimme jälleen kerran salissa pelailemassa ja pelin tuoksina vei mukanaan. Pitkän pallorallin jälkeen vastustaja heitti verkolla pelanneiden taakse löysän roikon. Minä heittäydyin takakentältä tiikerillä pallon alle.  Verkolla pelannut joukkuekaverini teki samoin, jolloin minun nenä ja hänen kyynerpäänsä kohtasivat, sillä seurauksella, että verta lähti nenästäni tulemaan kuin hanasta. Lääkäriin ei kehdannut lähteä - lunta vaan naamalle, jotta saisin pahimman verenvuodon ja kivun talttumaan. Pelit taisivat sillä erää jäädä siihen. Seuravana aamuna olin naama turvoksissa ja silmät mustana.

Turvotuksen pikkuhiljaa poistuessa havahduin siihen tosiasiaan, että nenäni oli tapaturman jälkeen selvästi vinossa. Opin  elämään vinon nenäni kanssa, eikä se minua haitannut. Piti päätä vaan vinossa, niin nenä näytti ihan suoralta.

Muutama vuosi tästä tapahtumasta eteenpäin olin jatkanut maatalousopintojani ja olin Lempäälän Kuivaspäässä Ryödin tilalla harjoittelemassa. Leevi-lehmä oli poikinut ja sitä vaivasi poikimahalvaus. Eläin ei päässyt omin voimin pystyyn ja me emännän kanssa sitä yritimme hoitaa. Kääntelimme sitä aika ajoin puolelta toiselle, josko se siitä toipuisi. Minä tönäsin pääpuolesta ja emäntä eläimen takaosasta. Yhtäkkiä Leevi tempaisee päänsä taakse osuen kallonsa takaosan suoraan keskelle naamaani. Verta tuli nenästäni vähintään yhtä paljon kuin lentopallotapaturmassakin. Lisäksi muutama hammas eturivistä meni poikki. Tällä kertaa menin lääkäriin ja oikein sairaalaan asti. Röntgenkuvasta näkyi hyvin selvästi se, että nenäni oli murtunut kahdestakin kohdasta. Aivotäräys vei miehen muutamaksi päiväksi sairasvuoteelle.

Kun turvotus sitten aikanaan laski ja naama alkoi saada pikku hiljaa takaisin karun, mutta luonnollisen muotonsa, havaitsin ilokseni nenäni suoristuneen. Leevi-lehmä hoiti suoristamisen kivuliaasti, mutta tehokkaasti. En suosittele kyseistä menetelmää nenäoikaisuun.

Ja Leevillekin kävi huonosti - se ei toipunut ja korkealaitainen kutsui. Tilan väkeä Leevin kohtalo suretti, sillä se oli pidetty eläin.

 

 

Visa Merikoski

toiminnanjohtaja

MTK-Pirkanmaa

Tampereen Ikurissa asuva mtklainen järjestömies, joka harrastaa kaikkinaista yksilöliikuntaa ja kiinnostunut digitalisaatiosta ja teknologiasta ylipäätään. Liiton töissä 90-luvun alusta lähtien ja pikku hiljaa MTK-liittojen virkaiältään vanhin toiminnanjohtaja. Naimisissa ja kahden aikuisen ja yhden koululaispojan isä.