Takaisin Maatilojen varautuminen sähköpulaan - FTT webinaari 7.12.2022

Ajankohtaista

Maatilojen varautuminen sähköpulaan - FTT webinaari 7.12.2022

25.11.2022

Sähköverkon tehonrajoitustoimista käytännössä ja vinkit maatiloille katkoihin varautumiseen - katso tallenne

Maatilojen varautuminen sähköpulaan - tehonrajoitustoimet käytännössä

Sähköpulaan varautuminen on nyt ajankohtaista. Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan katkaisemalla sähkönjakelu jakeluverkkoyhtiön toimesta.

Leppäkosken Sähkö varautuu tulevan talven osalta sähköpulaan etenkin pitkien pakkasjaksojen aikana. Suunnitellut katkot suoritetaan laajoina maantieteellisinä alueina johtolähdöttäin jakeluverkkoyhtiön runkoverkossa, jolloin yksittäisiä käyttöpaikkoja ei kyetä rajaamaan niiden ulkopuolelle. On hyvä huomioida, että myös esimerkiksi myrskyjen tai muiden ennalta arvaamattomien ilmiöiden vuoksi sähkönjakeluun saattaa tulla vikakeskeytyksiä, vaikka varsinainen sähköpula ei toteutuisikaan.

Maatilojen varautuminen

Sähkönkäyttäjillä on keskeinen vastuu omasta varautumisestaan mahdollisiin sähkökatkoihin. Sähkönkäyttäjien tulee suunnitella omaa toimintaansa ja huolehtia muun muassa tarvittavista varavoimajärjestelyistä.

Jos maatilalla on jo aggregaatti, sen toimivuus ja turvallinen käyttöönotto kannattaa testata hyvissä ajoin. Myös polttoaineen riittävyydestä kannattaa huolehtia.

Farmarin Teematieto- hankkeen 7.12.2022 klo 18:00 järjestämässä webinaarissa Leppäkosken Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Rajala kertoo, miten sähköpula syntyy, miten paikalliset jakeluverkkoyhtiöt ovat varautuneet sähköpulan aiheuttamiin toimiin ja miten tehonrajoitustoimet on suunniteltu toteutettavan käytännössä. Tilaisuudessa kuulet myös, miten sähköpulatilanteesta viestitään asiakkaille ja mistä saat lisätietoa.

Jaakko Ahola Farmarin Teematieto- hankkeesta kertoo maatalousyrittäjän näkökulmasta asioista, joihin maatiloilla kannattaa sähkökatkoihin varautumisessa keskittyä ja jotta tilan tuotanto häiriintyisi mahdollisimman vähän poikkeuksellisessa tilanteessa.

Katso tilaisuuden tallenne tämän linkin takaa