Takaisin Miksi se kuka tekee eniten, saa vähiten-mielenilmaus 17.11. Melkein ämpäri pottuja ja munia eurolla

Ajankohtaista

Miksi se kuka tekee eniten, saa vähiten-mielenilmaus 17.11. Melkein ämpäri pottuja ja munia eurolla

14.11.2021

MTK-Pirkanmaa järjestää mielenilmauksen maatalouden talouskriisin vuoksi keskiviikkona 17.11.2021 Keskustorin taksiaseman vieressä sijaitsevalla Jugendtorilla kello 11 - 13. Tempaus on osa valtakunnallista kampanjaa.

Tapahtumassa viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä perunoita ja kananmunia tuottajan keskimäärin saamalla hinnalla. Yhdellä eurolla saa puoli ämpärillistä perunoita ja 10 kpl kananmunia. Ja ämpäri kaupan päälle! Tavaraa myydään niin kauan kuin sitä riittää.
 

Maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. Markkinat eivät ole kyenneet korjaamaan tilannetta. Nyt kysymys on jo akuutista maksukriisistä, sillä maatilojen myyntitulot eivät ole nousseet kustannusten nousua vastaavasti.

Viljelijät haluavat suuremman osan tuloistaan markkinoilta. Maailman laadukkaimpiin tuotantotapohin perustuva maatalous, EU-keskitasoa alhaisemmin tuottajahinnoin ja ennätyskustannuksin, on kestämätön yhtälö. Tuottajan saama osuus vaihtelee tuotteittain, mutta jokaisella tuotantosuunnalla se on liian vähän. 

Viljelijän osuus ruokaerosta on hävyttömän pieni. Tilannetta pahentaa syyllistävä ruokakeskustelu. Kotimainen ruoka ei ole itsestäänselvyys. Jokaisen on syytä ymmärtää tämä. 

Kuluttajilla on protestissa mahdollisuus maksaa tuotteista halutessaan tuottajahintaa korkeampi, reilumpi tuottajahinta.  Tuen voi osoittaa myös peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa.

Miksi se joka tekee eniten saa vähiten, viljelijät kysyvät?

Keskustele aiheesta sosiaalisessa mediassa: #reilustisuomalaista 

Tuottajan saamasta osuudesta lisää tietoa tapahtuman pääsivulla: https://www.mtk.fi/-/reilustikotimaista

  
Lisätietoja:
Jukka Niittyoja, puh. 0400 352866 puheenjohtaja MTK-Pirkanmaa

Visa Merikoski, puh. 050 1514 toiminnanjohtaja MTK-Pirkanmaa