null MTK-Pirkanmaan jäsentiedote 3/2020

Ajankohtaista

MTK-Pirkanmaan jäsentiedote 3/2020

25.3.2020

Arvoisa MTK:n jäsen!

Suomi on poikkeustilassa ja koronaviruksen aiheuttamat vaikutukset ovat vasta alussa. Seuraamme MTK:ssa niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti erittäin tarkasti tilannetta ja turvaamme jäsenten elinkeinoja. Nyt on tärkeää pysyä terveenä ja kotona.

Positiivista poikkeustilanteessa on se, että omavaraisuusajattelu nousee uuteen arvoon. Meille tämä on ollut itsestäänselvyys, mutta Suomessa on ollut suurentuva joukko niitä ihmisiä, jotka ovat ajatelleen Suomen saavan rahalla maailmalta tavaraa joka tilanteessa. Nyt emme saa – emme edes rahalla, sillä monet maat ovat kieltäneet sairaanhoitoon liittyvien kuten hengityssuojien ja hengityskoneiden maasta poisviennin. Kukin maa hoitaa aina ensin oman maansa kansalaiset. Tämä tilanne on monelle sukupolvelle täysin uusi. Omavaraisuudesta tulee sukupolvikokemus ja se auttaa meitä jatkossa maatalouden tilanteen parantamisessa. 
 
Koronaviruksen vaikutus maatalouteen ja elintarviketuotantoon on ollut tähän asti varsin pieni. Ruokaa on kaupoissa riittänyt hetkellisiä hamstrauksesta johtuvia katkoja lukuun ottamatta ja tuotanto on normaalissa tilassa. Jokaisen tilan on kuitenkin syytä varautua siihen tilanteeseen, että tilanväki sairastuu. Mistä voi tila tällöin apua saada. Lomitus auttaa varmasti mutta täysin sen varaan ei kukaan voi laskea, sillä lomittavat voivat sairastua yhtäläisesti.   
 
Ensimmäisenä kriittisenä koronavaikutuksena on tullut ulkomaisen työvoiman saanti. Pirkanmaaltakin löytyy kohtuullisen paljon tiloja, joille ulkomaisella työvoimalla on iso merkitys. Tästä jäsenmailista löytyy linkki tähän aiheeseen liittyvään valtakunnalliseen kyselyyn. On tärkeätä, että siihen vastataan - kyselyllä pyrimme saamaan mahdollisimman hyvän tilannekuvan neuvotteluihin valtion kanssa. 


https://link.webropolsurveys.com/S/08AE14041DF48AE8 

 
Liiton toimintaan virus vaikuttaa siten, että olemme kaikki etätöissä. Kaikki mahdollinen toiminta siirretään verkkoon. Olemme mm. tallentaneet tukikoulutusmateriaalia kevään tukihakua varten. Julkaisemme ne tällä viikolla. Seuraa liiton kotisivua https://pirkanmaa.mtk.fi/ tai sosiaalisen median kanaviamme.  
 
Voimaa farmarille –hanke on siirtynyt myös etätöihin. Asiakaskäyntejä tilalle teemme ainoastaan erittäin painavista syistä. Muuten kontaktit hoidetaan puhelimitse tai etäyhteydellä. Muistakaa kuitenkin, että meille voi edelleen soittaa matalalla kynnyksellä, liittyi asia koronaviruksen aiheuttamiin huolenaiheisiin tai mihin tahansa muuhun käsillä olevaan huoleen. Ostopalvelusitoumuksia voi hakea kauttamme edelleen. Mela on antanut niiden kirjoittamiseen poikkeusohjeen koronaepidemian ajaksi. Osa palveluntarjoajista on siirtynyt käyttämään etäyhteyksiä, joten tarjolla on tälläkin hetkellä monia vaihtoehtoja terapiaan tai työnohjaukseen. Poikkeusaikana sitoumukset ovat myös voimassa pidempään, kuuden kuukauden ajan. Lisätietoa:

www.voimaafarmarille.fi

 
 
Tärkeä huomio luonnonvara-alaa opiskeleville  
– muista Salorinteen säätiön stipendihaku. Hakuohje löytyy täältä

https://pirkanmaa.mtk.fi/-/salorinteensaatio

 
Allekirjoitettu hakemus tulee palauttaa MTK-Pirkanmaan toimistoon 27.3. klo 12:00 mennessä tai lähettää sähköpostilla jaakko.ahola(at)mtk.fi 
 
Farmarin teematieto –hankkeen koulutukset 
 
27.3.2020 Kotieläin- ja luomukoulutus toteutetaan Teams livekokouksena 
 
27.3.2020 Live-Teams ohjelma 
Kotieläintuet aamupäivä 27.3. klo 10:00 - 12:30 
Avaus Farmarin teematieto -hanke, Jaakko Ahola 
Voimaa farmarille -hankkeen katsaus, Maija Pispa 
Kotieläintukihaku ja muutokset 2020, Juhani Peltola 
Kotieläin tarkastukset- ja valvonnat, ym. ajankohtaista, Liisa Luukkaala 
 
Tauko 
 
Luomutuet iltapäivä 27.3. klo 13:30 – 16 
Avaus Farmarin teematieto -hanke Päivi Fallström 
Voimaa farmarille -hankkeen katsaus, Maija Pispa 
Ajankohtaista luomusta, Jaana Elo 
Ympäristö- ja luomusopimukset, muuta ajankohtaista, Marika Arrajoki-Alanen 
 
Ilmoittautumislinkki on alla. 
Molempiin osioihin ilmoittautuminen onnistuu samasta lyyti-linkistä. 
Teams-koulutuksen osallistumiskutsu lähetetään ilmoittautuneille torstaina 26.3. 
 
Ilmoittaudun viimeistään torstai-aamuna 26.3.


https://www.lyyti.in/Kotielainjaluomuteams