Takaisin MTK-Pirkanmaa on käynnistämässä Huoltovarmuus on kannattavuutta-hanketta. Rekry on käynnissä

Uutinen

MTK-Pirkanmaa on käynnistämässä Huoltovarmuus on kannattavuutta-hanketta. Rekry on käynnissä

04.01.2024

MTK-Pirkanmaa on käynnistelemässä Huoltovarmuus on kannattavuutta-hanketta. Rahoituspäätöstä emme ole vielä saaneet mutta toivomme saavamme sen tammikuun aikana. Olemme kuitenkin käynnistämässä hankevetäjän rekrytointia. Lopullinen rekrypäätös tehdään sitten kun saamme rahoituspäätöksen. Tämä sivu on tarkoitettu hankkeesta kiinnostuneille viljelijöille kuin hankevetäjän paikasta kiinnostuneille. 

Hankkeen julkinen tiivistelmä: 

HoK-hanke lisää maatilojen resilienssiä toteuttamalla löyhähkön koulutuskokonaisuuden, joka pyrkii muuttamaan viljelijöiden ajattelutapaa edistämään maatilan ilmastotoimia, että parantamaan maatilatason huoltovarmuutta. Hanke kirkastaa sen mitä tarkoitetaan tilatason huoltovarmuudella ja pyrkii viemään sen käytännön osaamiseksi. Tarkoituksena on etsiä ja löytää mm. ilmastotoimista ja luonnon monimuotoisuudesta sellaisia toimia, että ne samalla lisäävät tilatason huoltovarmuutta ja parhaassa tapauksessa tuovat lisätuloja. Tuottamisesta ansaintaan.

Kustannuksien hallinta on iso osa tuotannon jatkuvuutta, sillä muuttunut toimintaympäristö on lisännyt hurjasti kustannuksien ja tuottajahintojen volatiliteettiä. Tärkeään osaan tulevat jatkossa erilaiset hintasuojaukset sekä kyky tuottaa, säätää ja säästää energiaa. Maatilojen kyky sopeutua ilmastomuutokseen on osa ruokaturvaa.

Sopeutumisen lisäksi tarvitaan toimia, jotka vähentävät maatalouden hiilipäästöjä. Pirkanmaan maakuntaliiton laatima hiilineutraaliustiekartta listaa lukuisan joukon toimia, jotka tällä hankkeella pyritään saamaan liikkeelle tai jopa toteutetuksi. Listatut toimet vaihtelevat pienestä yksittäisestä toimesta aina pro-tason systeemiseen muutokseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat pirkanmaalaiset viljelijät ja heidän sidosryhmänsä. Hanke pyrkii tavoittamaan 1000 pirkanmaalaista maatilaa ja tavoittelee sitä, että yli puolet näistä olisi uusia tilatason huoltovarmuustoimia tehnyt ja 80% näistä tiloista olisi hv-toimia miettinyt.

Tarkempi hankesuunnitelma löytyy täältä.

Mikäli olet kiinnostunut hankevetäjän paikasta - saat lisätietoa ja voit hakea paikkaa täältä: https://jobs.toitasuomesta.fi/jobs/3482831-mtk-pirkanmaa-hankevetaja

 

Liitteet